مبانی تحلیل تکنیکال
انواع نمودار:
- نمودارخطی
- نمودار میله ای
- نمودار شمعی یا کندلی
نمودار خطی
نمودار میله ای(Bar Chart)
نمودارشمعی یا کندلی (Candlestick chart)
انواع معاملات:
1.معاملات آنی(instant order)
- Buy
- Sell
- معاملات آتی(pending order)
- Buy stop
- Sell stop
- Buy limit
- Sell limit
معاملات آنی(Instant order):
Buy :معامله خرید بصورت آنی در قیمت جاری بازار
Sell: معامله فروش بصورت آنی در قیمت جاری بازار
معاملات آتی(pending order):
Buy stop: معامله خرید بالاتر از قیمت جاری بازار
Sell stop :معامله فروش پایینتر از قیمت جاری بازار
Buy limit :معامله خرید پایینتر از قیمت جاری بازار
Sell limit :معامله فروش بالاتر از قیمت جاری بازار
نکته: بهترین معامله معاملهای است که میزان سود آن دو برابر ضرر احتمالی آن باشد. Sl=1/2tp
مدیریت سرمایه (Money management) :
بهترین گزینه برای موفقیت در معاملات رعایت مدیریت سرمایه میباشد. لذا معامله گران تحت هیچ شرایطی نباید این گزینه را نادیده بگیرند.
نکته : براساس تجربه رعایت مدیریت سرمایه حتی در معاملات اشتباه باعث دفع ضررهای احتمالی خواهد شد.
دربازارهای مالی داخلی بهدلیل یکطرفه بودن بازار (یعنی اول خرید سهام بعدفروش)بازار دارای ریسک کمتری می باشد. لذا معامله گران میتوانند سطوح مناسب با حجمهای مناسب به معاملات ورود راپیدا کرده (دردرسهای آینده توضیح کامل داده خواهد شد) وبه سود مورد نظر خود برسند.
در بازارهای بین المللی حجم معاملات با (Lot) بیان میشود ابتدا معامله گران باید تحلیل خود را انجام دهند و سپس بر اساس محل قرار گرفتن (Sl)با استفاده از فرمول زیر مدیریت سرمایه خود را انجام دهند.
جهت مدیریت سرمایه مناسب حداکثر(Risk)موجود در بازارهای مالی بین المللی نباید بیشتر از2 درصد باشد. مفهوم این است در صورت احتمال ضرر نباید بیشتر از 2 درصد سرمایه خود را ازدست بدهید .
فرمول محاسبه لات دربازارهای بین المللی: Lot=(Balance*Risk)/(Pv*sl)
Pv: ارزش هر پیپ از جابجایی نمودار
یا در صورتیکه محل Sl دقیق شناسایی نشده است ازفرمول مقابل استفاده میکنیم: Lot=(Balance*Leverage*Risk)/100000
نکته:هر 100000 واحد معاملاتی برابر است با یک لات.
به ازای هر یک لات معاملاتی سود و زیان از طرف کارگزاران 10 دلار پرداخت یا برداشت میشود. پس در صورتیکه با یک دهم لات معاملهای شروع شود یک دلار سود یا زیان پرداخت و یا دریافت میشود.
نکته: بهدلیل وجود (Leverage)از معاملات با حجم بالا در بازارهای مالی بین المللی پرهیز شود چرا که عوامل ضرر در بازار ترس وطمع میباشند و معاملات با حجم بالا ابتدا بهوسیله طمع گرفته میشوند و بهدنبال آن حرکات جزئی قیمتها از لحاظ روانی ترس را ایجاد کرده و معاملهگر را در شرایط بدی قرارخواهند داد.
نکته: بعد از گرفتن معاملات تحت هیچ شرایطی حرکات ریز بازار را رصد نکنید بهترین پیشنهاد این است که بعد از رعایت اصول و گرفتن معامله از پشت سیسـتم رایانه ای خود بلند شوید (Set and forget) و منتظر سود حاصله بمانید.
استاپ شناور( Trailing Stop):
این تکنیک در معاملات و مدیریت سرمایه کاربردی فراوانی دارد و عملا منجر به رهایی از ضرر و رسیدن به سود مطمئن و بیشترخواهد شد. دربازارهای مالی بین المللی که از نرم افزار متاتریدر استفاده میشود این امکان به صورت اتوماتیک وجود دارد .
روش کلی این تکنیک به این صورت است زمانیکه قیمتها وارد فاز سوددهی میشوند معاملهگر بهصورت دستی یا اتوماتیک محل قرارگیری Sl معاملات را تغییر دهد و فاصله آنراتا نقطه خرید کمتر کند. مناسب این است که محل قرارگیری Sl یا روی نقطه ورود قرارگرفته باشد یا حتی بالاتر ازآن قرار بگیرد. زمانیکه sl رو و یا بالاتر از نقطه ورود قرار گرفته باشد ریسک این معامله صفر است و میتوان وارد معاملات جدید شد.
پوشش ریسک (Hedge)
زمانیکه معاملهگران بهدلایلی درمعاملات ضرر قرار میگیرند اقدام به ورود به معاملات هج میکنند.
هج در بازارهای مالی:
درصورتیکه معامله گران همزمان معامله خرید و معامله فروش با حجم یکسان داشته باشند هج اتفاق افتاده است و تا زمانیکه از این حالت خارج نشده باشند میزان ضرر آنها ثابت باقی خواهد ماند .
از لحاظ روانی معامله گرانی وارد هج میشوند که در بازار بهدلیل تحلیل اشتباه یا اتفاقات پیشبینی نشده یا عدم رعایت مدیریت سرمایه دچار ترس شده باشند .
نکته: درصورتیکه حجم معاملات بالاست و مدیریت سرمایه انجام نشده است از ورود به معاملات هج خودداری کنید .
نکته: در هنگام ورود به معامله هج تشخیص روند از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
نکته: در بازارهایی که نوسانات قیمتی و نوسانات ارز زیاد است درصدی از سرمایه تبدیل به چند ارز در مقابل یکدیگر شود ضرر را پوشش میدهد.
بهطور مثال :
فرض کنید که قرار است در دو ماه آینده 100000 دلار بابت دریافت یک کالا پرداخت کنید حال اگر تا زمان مقرر ارزش دلار افزایش پیدا کند قیمت کالا کاهش پیدا کرده و شما قادر به خرید کالای بیشتری خواهید بود و در صورتیکه ارزش دلار کاهش پیدا کرده باشد بهدلیل بالا رفتن قیمت کالاشما مجبوربهدریافتکالایکمتریخواهید بود و عملا شما در ضرر وارد شدهاید. حال با توجه به اینکه معاملهگر میداند درصورت کاهش ارزش دلار ارزش پوند بالا میرود میتواند 10 % از سرمایه اولیه خود را تبدیل به پوند کند تا در صورت کاهش ارزش دلار با افزایش ارزش پوند کسری سرمایه خود را جبران کند .
نحوه خروج از معاملات هج در بازارهای مالی :
- جلوگیری از افزایش حجم معاملات وکاهش تدریجی آن.
- بکارگیری صبر جهت تشخیص روند اصلی قیمتها .
- کم کردن حجم معاملات خلاف جهت روند.
- نزدیک کردن محل ورود معامله خرید و معامله فروش.
- سود گرفتن از معاملات دیگر و کم کردن حجم معاملات هج بصورتیکه حجم معاملات نامتعادل نشود.
- پذیرفتن ضرر وخروج از حالت روانی آزاردهنده از معاملات.
نکته : بهدلیل اینکه جنبههای روانی و روحی منجر به سوددهی و ضرردهی می شوند لذا توصیه میشود ابتدا قبل ازورود به معاملات به روحیات ومیزان ریسکپذیری خود توجه داشته باشید.